wtorek, 19 listopada 2013

Kakao do picia dla włosów

Nasiona kakaowca charakteryzują się bogatym składem biochemicznym, gdyż zawierają ponad 800 molekuł o właściwościach nawilżających, tonizujących, rewitalizujących i regenerujących. Kakao, oprócz flawonoidu opóźniającego procesy starzenia oraz naturalnych substancji aromatycznych, zawiera:
  • wapń, żelazo, magnez i fosfor. Eksperci odkryli powiązania między brakiem tych składników mineralnych a stanem napięcia przedmiesiączkowego, dlatego wiele kobiet uważa, że czekolada pomaga im poprawić samopoczucie;
  • witaminy A, E i z grupy B;
  • tryptofan, który jest wykorzystywany przez mózg do wytwarzania neuroprzekaźnika, zwanego serotoniną, która zapewnia spokój i daje uczucie szczęścia, stąd często określa się go mianem „czekoladowej ecstasy”;
  • fenyloetyloaminę – inny składnik chemiczny, uzyskał z kolei przydomek „czekoladowej amfetaminy”, gdyż wysoki poziom tego neuroprzekaźnika pomaga wywołać uczucie podekscytowania.
A jeśli chodzi o włosy kakao świetnie ujarzmia niesforne końcówki, wygładza i nabłyszcza włosy. Jego plusem jest to, że świetnie nawilża suche włosy. Uwaga blondynki może lekko przyciemnić włosy. Kakao daje chłodny odcień włosom.
 Przepisy:

Kakaowa maseczka do włosów


2 łyżki odzywki latte zmieszać z 1 łyżeczką kakao oraz odrobiną oleju rycynowego.
Maskę nałożyć na włosy pod czepek foliowy i ręcznik.  Zmyć po ok 30 minutach.

Płukanka kakaowa


2 łyżeczki kakao rozpuścić w 0,5l gorącej wody. Gdy kakao przestygnie, przepłukać nim włosy kilkukrotnie. Nie spłukiwać ponownie włosów wodą.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz